Májuskosár

A májuskosár ajándékozás egy régi népszokás. A hagyomány szerint Észak-Magyarországon az eladó sorban lévő lányok májuskosarat kapnak a fiatalemberektől május 1-én. Az ablakba kitett kosarak száma jelzi, hogy ki a legnépszerűbb és ki a férjhez menő lány a faluban.


Míg az ország nagy részén a májusfa állítanak a fiatalemberek, addig az észak-keleti megyéinkben májuskosarat is kapnak a lányok. Mind a májusfa, mind a májuskosár a szerelmet és egyben a természet újjáéledését szimbolizálja.

A májuskosarat manapság kizárólag a fiatalemberek viszik, de a régen a fiú édesanyja, nővére vagy egy idősebb nő rokona vitte. Ha a fiú vitte a kosarat, azt jelentette, hogy a fiú anyja nem fogadja el a lányt. A kapott májuskosarat apró ajándékkal illett meghálálni.

A szalagokkal dúsan feldíszített kosárban vágott és cserepes virág is helyet kaphat. A kosár és a virágok színe árulkodott a kapcsolat mélységéről is. A fehér virágos kosár üzente, hogy a fiatalok már eljegyezték egymást, hamarosan összeházasodnak. Ha valamelyik lány már kapott egy fehér virágos kosarat, annak nem illett újabb virágkosarat adni.

Májuskosár színeinek jelentése
A májuskosár színe szinte mindent elárul a megajándékozott és a megajándékozó kapcsolatáról.

Fehér: gyűrűs menyasszony, még abban az évben férjhez megy.

Rózsaszín: komoly kapcsolat, a következő évben megy férjhez a lány.

Lila: ha már régebben együtt járnak.

Zöld: kibontakozóban lévő kapcsolat.

 

Narancs- vagy citromsárga: sárga májuskosarat az apukák szoktak adni kislányuknak.

Manapság a színek jelentéstartalmával nem igen foglalkoznak, és sokan nem is ismerik azt. Sokkal fontosabb szempont a májuskosár választásnál, hogy milyen virágokat kedvel a lány. Manapság népszerűek a tarka, vegyes színű kosarak. Cserepes növények közül a hortenzia a favorit.

Nagyon szép magyar hagyomány!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.